Business

Je nieuwe baan vinden door middel van een serious game

Games kunnen tegenwoordig ingezet voor meer dan alleen entertainment. Zogenaamde ‘serious games’ kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden. Zo kan een serious game ingezet worden om bewustwording te creëren, motivatie te vergroten, kennisontwikkeling, of om een campagne naar de doelgroep te communiceren.

Een voorbeeld van hoe een serious game ingezet kan worden om motivatie te vergroten en bewustwording te creëren is de LVNL Take Control of the Tower game, ontwikkeld door serious game ontwikkelaar DTT.

In opdracht van Luchtgevechtsleiding Nederland (LVNL) heeft DTT de Take Control of the Tower game ontwikkeld. In de serious game heeft de speler de controle over het luchtruim boven Schiphol en leren zij hoe het is om vliegtuigen veilig en efficiënt te laten opstijgen en landen. Als speler bepaal je de routes voor steeds meer vliegtuigen waar steeds nieuwe uitdagingen bij komen kijken. Take Control of the Tower laat de speler op een speelse en informatieve manier kennis maken met het beroep luchtverkeersleiding en de verschillende operationele functies bij LVNL. Zo is LVNL ook verantwoordelijk voor het vernieuwen en beheren van technische systemen, het verstrekken van luchtvaart inlichtingen en het verzorgen van opleidingen voor de luchtverkeersleiding. LVNL gebruikt deze serious game ook voor recruitment, want de succesvolste spelers kunnen zich aanmelden bij de opleiding voor luchtverkeersleider. 

 

Met kennisontwikkeling als uitgangspunt heeft DTT daarnaast de Luchtgevechtsleiding serious game uitgebracht. In dit spel moet de speler op zoek gaan naar verdachte vliegtuigen en moeten ze binnen korte tijd beslissen of ze de hulp van F-35’s inschakelen. Het is een duidelijke weerspiegeling van de werkelijkheid, maar het wordt op een speelse manier overgebracht.

 

De luchtmacht gebruikt deze serious game om talenten te scouten op middelbare scholen. Dat doen ze simpelweg door langs middelbare scholen te gaan en daar te vertellen over de game. Leerlingen kunnen de game dan spelen en op die manier kan defensie echte talenten eruit pikken en ze uitnodigen voor een kennismaking bij de luchtmacht.

 

DTT heeft ook voor Luchtverkeersleiding Nederland de serious game Take Control of the Tower gemaakt. In Take Control of the Tower heb jij de controle over het luchtruim. In een razend tempo besluit jij wat de vertrek- en aanvliegroutes zijn. Het wordt op dit moment nog niet gebruikt voor het werven van nieuwe collega’s, maar het is meer een manier om te laten zien wat voor soort werkzaamheden er worden verricht bij Luchtverkeersleiding Nederland. Het spel is inmiddels al zo’n miljoen keer gedownload en het zou in de toekomst eventueel ingezet kunnen worden voor het zoeken naar nieuwe luchtverkeersleiders.

 

Het zijn enkele voorbeelden van hoe games nog meer gebruikt kunnen worden dan alleen maar voor ontspanning op de bank of in de trein. Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarbij games een rol kunnen spelen om mensen voor te bereiden op het echte werk. Als je ziet wat er nu al mogelijk is, zijn wij heel erg benieuwd hoe deze vorm van gaming zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

Similar Posts