Weetjes

De houtprijs, wat kunnen we verwachten

In de jaren 2020 en 2021 is de houtprijs enorm gestegen, deels komt dit door een toename in doe het zelvers tijdens de lockdown maar dit is niet de enige reden. Hout is een makkelijk bewerkbaar materiaal en werd al voor veel verschillende doeleinden gebruikt. De toepassingen van hout zijn in de laatste paar jaar alleen maar toegenomen. Dit komt niet alleen maar door de verspaanbaarheid van hout maar ook door de duurzaamheid. Hout is een milieuvriendelijke grondstof dat heel goed te recyclen is dit zorgt dat we lang met hout kunnen doen en wanneer ons houten meubel aan het einde van zijn levensduur is het omgevormd kan worden naar een nieuwe product. Wat zorg ervoor dat onze houtopslag zo veel meer waard is geworden? 

VS en China Shopt in europa 

China koopt al jaren vele hout in in europa, deze vraag neemt elk jaar toe en ook in de jaren 2020 en 2021 was dit het geval. De Verenigde Staten van Amerika koop gewoonlijk het grootste deel van hun hout in Canada, de afgelopen 2 jaren is dit echter niet mogelijk omdat er veel importheffingen zitten op dit hout. Ook zorgt de bedreigde keversoort de Mountain Pine Beetle er voor dat er in Canada minder bomen gekapt kunnen worden. dit zorgt voor een verminderd aanbod van hout uit Canada. Hierdoor gaat de VS dus ook voor hun hout naar Europa. 

Daling van de houtprijs, klopt dit wel? 

Op dit moment hoor je vaak dat de houtprijs erg aan het dalen is maar betekent dit dat begin 2022 het moment is om je blokhut te bouwen? Hout is wel degelijk aan het dalen met de prijs, maar deze huidige daling van de afgelopen 4 maanden staat niet in verhouding met de stijging van de afgelopen 2 jaar. Als de huidige daling doorzet en de historische gegeven op het bestellen van hout iets van zekerheid geven voor de toekomst is de prijs van hout weer op een normaal niveau in de winter van 2022.

Similar Posts