Financieel Weetjes

Hoe kun je jouw bedrijf beschermen tegen financiële risico’s?

Dat er risico’s zitten aan ondernemen is geen verrassing. Als ondernemer ben je hier vast niet heel bang voor. Toch is het prettig als je een paar risico’s kan wegstrepen door je ertegen te verzekeren. Wist je dat niet betalende klanten een van de meest voorkomende redenen van faillissement is voor ondernemingen? Debiteuren verzekeren is een makkelijke en fijne manier op je te beschermen tegen het risico van niet betalende klanten.

Risico’s beperken

Een aantal manieren om debiteurenrisico te beperken is door het spreiden van risico, het vaststellen van een maximumbedrag en het inrichten van een strak debiteurenbeheer. Het vaststellen van een maximumbedrag wat per klant een acceptabele openstaande betaling is kun je bijvoorbeeld baseren op het risico. Een andere optie is om risico’s te spreiden. In plaats van één of een kleine groep klanten die hoge bedragen mogen laten openstaan, spreid je de risico’s over een grotere groep klanten die allemaal een laag maximumbedrag open mogen hebben staan.

Een andere manier om de risico’s te beperken is door een voorziening dubieuze debiteuren op te nemen in uw boekhouding en daarmee als het ware een potje op te bouwen om eventueel verlies van oninbare facturen op te vangen.

Debiteurenbeheer

Goed debiteuren beheer zal eerst de risico’s van een potentiële klant beoordelen door een score van kredietwaardigheid te controleren. Op basis daarvan kun je meteen kiezen of je wel of niet met deze klant in zee wil. Daarnaast kan debiteurenbeheer je klanten regelmatig controleren op kredietrisico’s van je huidige klanten. Zo ben je altijd up-to-date over de kredietwaardigheid van alle klanten, zowel potentiële en huidige. Tijdig signaleren van achterstallige betalingen behoord ook tot de taken van goed debiteurenbeheer.

Debiteurenrisico verzekering

Als laatst kun je je verzekeren voor debiteurenrisico’s. Je kunt een verzekering afsluiten voor een specifieke klant of transactie of voor je gehele debiteurenportefeuille. Op deze manier weet je zeker dat het risico van niet betalende klanten gedekt is. Een zeer nuttige verzekering om jouw bedrijf te beschermen tegen financiële risico’s.

Similar Posts