Business Financieel Ondernemen Weetjes ZZP

Hoe financier je duurzame investeringen?

Het is vandaag de dag van groot belang dat je je als bedrijf bezighoudt met duurzaamheid. Om dit te bewerkstelligen moeten er grote stappen gezet worden. Dit wil alleen niet zeggen dat de benodigde stappen eenvoudig te maken zijn. Eigenlijk totaal niet zelfs. Dit komt voornamelijk omdat het op financieel gebied vaak uit diverse uitdagingen bestaat. Want hoe ga jij die grote en duurzame ontwikkelen financieren? Wij geven je vier tips om ervoor te zorgen dat je financieel mee kunt gaan in alle groene ontwikkelingen.

1.Hulp van de bank

De bank is de meest voor de hand liggende plek als het aankomt op leningen en was vroeger op het gebied van duurzaamheid de enige plek waar je kon aankloppen. Banken komen daarbij met steeds meer initiatieven om energiebesparing zo goedkoop mogelijk te financieren. Zo zijn er banken die de financiering koppelen aan een energielabel. Ben je in bezit van energielabel D tot en met G? Dan kun je vanaf 1% tegen voordelige tarieven lenen.

2.Aanvragen van subsidies

Het eerste hulpmiddel kan al een heel groot verschil maken. Bij de overheid kun je terecht voor subsidies. Op landelijk niveau maar ook op kleinere schaal zijn bij verschillende instanties subsidiepotjes te vinden. Zo kun je een subsidie voor een eia aanvragen (dit is een milieueffectrapportage). Ook kun je een mia aanvragen (dit is een milieuinvesteringsaftrek). 

Maar je kunt ook breder denken want bij enige vorm van innovatie kun je een wbso subsidie, een mit subsidie, of een slim subsidie aanvragen. Deze subsidies zijn er om innovatie te stimuleren of om bijvoorbeeld je personeel op het gebied van duurzaamheid bij te scholen.

Al deze subsidies dekken natuurlijk lang niet alle kosten, maar ze kunnen wel een belangrijke bijdrage leveren. Zo hoopt de overheid jou over de streep te krijgen om in te zetten op verduurzaming. Er zijn verschillende adviesbureaus die kunnen bij het helpen uitzoeken welke subsidies er op jullie van toepassing zijn.

3.Gebruik maken van een ESCo

Wil je energiebesparing realiseren zonder zelf hier zelf in te investeren? Of misschien wil je enkel energiebesparende maatregelen nemen? Een Energie Service Company (ESCo) maakt dat mogelijk. 

Bij een ESCo is er een externe partner die namens jou investeert in energiebesparende maatregelen voor je bedrijf en plaatst de bijbehorende installaties. Je spreekt van te voren af hoeveel procent energiebesparing die maatregelen gegarandeerd zullen opleveren en welk deel daarvan voor de ESCo is. Daarnaast is het van belang om een looptijd af te spreken. Na deze looptijd zijn de energiebesparende installaties namelijk echt van jou.

4.Hulp door crowdfunding

Ondernemers die niet zomaar een lening bij de bank kunnen krijgen, kunnen gebruik maken van andere financieringsmethoden. Crowdfunding is een relatief nieuwe mogelijkheid die al veel gebruikt wordt. Met crowdfunding ontvang je via een tussen partner geld van consumenten die hun geld weer willen investeren in duurzame projecten. Dit geld leen je meestal tegen behoorlijk interessante rentetarieven, die lager liggen dan die van de bank. Je bent er met crowdfunding echter wel pas zeker van dat de financiering rond komt zodra je ook daadwerkelijk het geld ophaalt. Dat betekent dat je investeerders moet zoeken en enthousiasmeren om hun geld in jouw bedrijf te steken.

 

Wil jij meegaan in alle duurzaamheidsontwikkelingen? Geen zorgen, want je weet nu hoe je deze mooie stappen financieel haalbaar kunt maken. Succes!

Similar Posts