Weetjes

De kwaliteit van perslucht verhogen

In veel installaties wordt gebruik gemaakt van perslucht. Dat kan worden gebruikt om gereedschap aan te drijven, maar er bestaat ook gereedschap waarbij perslucht essentieel is om het gereedschap te kunnen gebruiken. Een voorbeeld van zo’n stuk gereedschap is een verfspuit. De perslucht wordt gebruikt om de verf door middel van een pistool egaal over het te verven oppervlak te sprayen. Met een verfspuit wordt een veel beter resultaat bereikt dan met kwasten of rollers. Het is cruciaal dat de druk van de perslucht van een constant niveau is en dat de kwaliteit van de perslucht op niveau is. Dat is een specialisme van Elewout Kompressoren.

Vocht als vijand

Het is niet te voorkomen dat lucht tijdens het proces van comprimeren, dus samendrukken, een veel hoger vochtgehalte krijgt. Dat is een natuurkundig proces. Vochtige perslucht heeft een minder goede kwaliteit. Vooral bij precisiegereedschap, zoals sommige verfspuiten, heeft dat vocht een negatief effect op het resultaat. Er bestaat echter apparatuur waarmee het vocht uit de perslucht kan worden gehaald. Zo’n apparaat is een adsorptiedroger. Deze wordt in de persluchtinstallatie ingebouwd en kan zorgen voor extreme ontvochtiging van de perslucht. Soms is het nodig om meerdere adsorptiedrogers achter elkaar te zetten.

Adsorptiedroger kopen

Als je van plan bent om een adsorptiedroger aan te schaffen is het belangrijk om goed na te denken over de gewenste kwaliteit van de perslucht. Ook is het van belang dat goed wordt uitgezocht hoeveel perslucht er per tijdseenheid nodig is. Deze berekening is van groot belang voor de kostprijs van een adsorptiedroger. Dat zijn namelijk dure apparaten, en het heeft geen zin om een droger aan te schaffen die een veel te grote capaciteit heeft. Je moet echter ook geen adsorptiedroger kopen die onvoldoende vocht aan de perslucht onttrekt. Het aanschaffen van een adsorptiedroger is dus een kwestie van de juiste balans weten te vinden tussen kwaliteit en investering.

Similar Posts