Ondernemen

Voorkom gehoorschade bij jouw vakmensen in de bouw

De bouw blijkt een van de plekken te zijn waar werknemers snel gehoorschade oplopen. Ben jij als ondernemer actief in deze branche? Voorkom dan dat jouw personeel snel een hoortoestel nodig heeft als bij een online hoortest blijkt dat ze gehoorschade hebben opgelopen.

Waar komt geluid vandaan?

Langsrijdende voertuigen, machines en gereedschappen; bouwlieden worden vaak aan veel hardere geluiden blootgesteld tijdens hun werkzaamheden. Tel daarbij bijvoorbeeld alle harde radio’s en compressoren op en jouw werknemers hebben tijdens alle werkomstandigheden constant een hoog geluidsniveau. Veel hoger dan op andere werkplekken, zoals op bijvoorbeeld een kantoor, school of winkel. 

Al snel schade

Wist jij dat vanaf 80 decibel het geluid al schadelijk kan zijn? Er zit misschien niet veel verschil tussen de hoeveelheden decibel, de duur dat je er echter naar luistert en het schadelijker wordt, neemt wel rap af. Het kan al enkele decibel schelen om hoe gevaarlijk het geluid voor gehoorschade is. Je kunt veilig 8 uur lang per dag in een omgeving zijn met 80 decibel geluid. Daarna wordt het echter als snel veel schadelijker. Kijk maar eens naar dit rijtje:

  • 83 decibel is dagelijks 4 uur veilig
  • 86 decibel is dagelijks 2 uur veilig
  • 89 decibel is dagelijks 1 uur veilig
  • 92 decibel is dagelijks 30 minuten veilig

 

Maar wanneer bereik je zulke decibels in de bouw? Voor de beeldvorming: een geluidsarme aggregaat, compressor en 6 vrachtautobewegingen kunnen al op een korte afstand veel geluid produceren. Bij deze voorbeelden is telkens 10 meter afstand of nog minder -een veel voorkomende afstand- goed voor 80 decibel geluid. 

Gehoorschade voorkomen

Gehoorschade wil je natuurlijk voorkomen. Het belemmert veel van je dagelijkse werkzaamheden; dat wil niemand. Daarom is het goed om op te letten als ondernemer. Hoewel het al verplicht is boven de 85 decibel, doe je er goed aan om al snel voor goede gehoorbescherming te kiezen. Denk aan gehoorkappen of oorpluggen die veel decibels wegnemen uit het oor. Gebruik daarnaast stillere machines of gereedschappen; hier zit een enorme ontwikkeling in. Of plaats een speciale geluidskap over de geluidsbron, zoals harde machines of aggregaten. Zo verlaag je het geluidsniveau op de bouwplaats al aanzienlijk. 

 

Similar Posts