Ondernemen

Verschil tussen payroll en uitzenden

Zodra je nieuw personeel gaat aannemen, kom je voor de keuze te staan of je een nieuwe werknemer zelf op de loonlijst zet of dat je dit proces gaat uitbesteden. Als je kiest voor uitzenden, kom je op de volgende keuze. Uitzenden of payrollen. Maar weet jij wat het verschil is tussen uitzenden of payrollen? Veel ondernemers denken dat payroll gelijk is aan uitzenden, maar dit is niet het geval. Er zijn een aantal grote verschillen in onder andere de werving en selectie en exclusiviteit. 

Werving en selectie bij payroll en uitzenden

Een uitzendbureau brengt vraag en aanbod bij elkaar. Bij uitzenden ligt het werven en selecteren van werknemers bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau zoekt de juiste kandidaat, stelt deze aan jou voor middels een sollicitatie en bij een match komt de medewerker voor jou werken. De medewerker is dan wel in dienst van het uitzendbureau. Bij payroll werf en selecteer je zelf jouw werknemers en verzoek je de payrollpartij vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen en deze exclusief aan jou ter beschikking te stellen.

Exclusiviteit bij payroll en uitzenden

Bij uitzenden neemt een uitzendbureau werknemers in dienst om die (tijdelijk) ergens anders te laten werken. De werknemer kan dan ook bij meerdere opdrachtgevers tegelijk werken. Bijvoorbeeld een bijbaan op de zaterdagmarkt en op zondag bij een cafetaria. Bij payrollen neemt een payrollorganisatie jouw complete personeelsbestand (of een deel daarvan) over. De werknemer is dan wel in dienst van de payrollpartij, maar werkt exclusief voor jou. Alleen met jouw toestemming mag een medewerker eventueel voor andere bedrijven werken.

CAO bij uitzenden en payrollen

Een ander belangrijk verschil tussen payrollen en uitzenden is dat voor de uitzendkracht die bij jouw aan het werk is, geldt de CAO voor Uitzendkrachten van de ABU. Medewerkers die op payrollbasis bij jou in dienst zijn, hebben dezelfde arbeidsrechten als medewerkers in vaste dienst. Payrollwerknemers vallen dus onder dezelfde CAO als jouw reguliere werknemers.

Arbeidsovereenkomst payrollen en uitzenden

Payrollen en uitzenden lijken sterk op elkaar. Zowel bij payrolling als bij uitzenden zijn ten minste drie partijen betrokken: het payrollbedrijf of het uitzendbedrijf (de formele werkgever), de inlener en de werknemer. Het payroll- of uitzendbureau sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer om deze vervolgens bij de inlener beschikbaar te stellen.

Kortom: het belangrijkste verschil met uitzenden is dat de werving en selectie van de werknemer bij payrollen plaatsvindt door de inlener én de werknemer niet zonder toestemming van de inlener aan een derde ter beschikking kan worden gesteld. De inlener selecteert dus de werknemer waarmee hij wil werken en verzoekt het payroll bedrijf vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen en deze exclusief aan hem ter beschikking te stellen. Wil jij als ondernemer niet zelf selecteren en werven? Dan kies je voor een uitzendbureau. Wil jij jouw nieuwe medewerkers juist wel zelf selecteren? Dan kies je voor payrolling. Ga dan in zee met een betrouwbare payroller als payroll select . Zij ontzorgen jou volledig in de personeels- en loonadministratie.

Similar Posts