Trends Weetjes

Stappenplan voor het inrichten van jouw woonkamer

1 Geef een functie aan je woonkamer

De eerste stap bij het inrichten van jouw woonkamer is om te bepalen wat de belangrijkste functie wordt van de ruimte. Is de kamer vooral bedoeld om te relaxen en wordt dan het centrale punt de TV of wordt dat de open haard? Moet je de ruimte inrichten op kinderen of wil je graag zorgen dat het een fijne werkruimte is? Bepaal wat jij vooral verwacht van jouw woonkamer, want dan kan je het beste bepalen hoe jij wil dat het wordt.

2 Maak vooraf een indeling

Nadat je de functie bepaald hebt kan je gaan nadenken over de indeling en dat kan je het beste doen door even een tekening te maken. Daar hoef je ook niet per se een dure grafische tekening voor te laten maken hoor, een eigen schets is ook al goed. Het gaat erom dat je voor jezelf kan visualiseren hoe het wordt. Doordat je de functie weet heb je het centrale punt eigenlijk al bepaald, daar kun je de woonkamer dan omheen inrichten.

3 Bepaal de stijl

Qua stijl heb je een heleboel verschillende opties, zo kun je kiezen voor een neutrale stijl, een retro stijl, een moderne stijl, industriële stijl, een scandinavische stijl, een bohemische stijl, een landelijke stijl, een botanische stijl en een romantische stijl. Deze stijlen zijn vooral richtlijnen voor hoe het eruit kan zien, je kan dus zelf ook best een paar stijlen combineren of er een beetje van afwijken.

4 Kies de vloer en de kleur van de muren

Met de stijl of de combinatie van stijlen kun je bepalen wat voor vloer je neemt en in welke kleur je de muren schildert. Het is verstandig om in je hele huis dezelfde vloer te nemen, dat is makkelijker met kiezen en geeft je huis een ruimtelijker gevoel. Voor de muren zou ik voor lichte tinten en het liefst wit gaan, hoe lichter hoe beter namelijk. Een lichter geverfde ruimte heeft als voordeel dat het groter lijkt dan een donker geverfde ruimte en over het algemeen voelen mensen zich prettiger in een lichtere ruimte.

5 Schaf het meubilair aan

Net als bij de vloer en de kleur van de muren kun je bij het meubilair afgaan de gekozen stijl. Als je bijvoorbeeld de retro stijl hebt gekozen zul je heel ander meubilair gaan kopen dan als je de moderne stijl hebt gekozen. Ook moet je kijken naar de ruimte die je hebt en of bijvoorbeeld een hoekbank of een gewone tweezitter daar beter in past. Daarbij heb je opbergruimte nodig, dus is een mooie kast met ladeknopjes (https://www.deurgrepenwinkel.nl/c/deurknoppen/ladeknopjes/) zeker geen overbodige luxes. Vergeet ook niet dat deurgrepen een belangrijke afwerking zijn voor het design van je huis, deze kan je bestellen op https://www.deurgrepenwinkel.nl/.

6 Kies lampen, accessoires en planten

Zeker niet onbelangrijk zijn de afwerkingen in de vorm van lampen, accessoires en planten. Ook al zijn de lampen niet echt afwerkingen aangezien die toch echt wel belangrijk zijn voor de sfeer en de leefbaarheid van je woonkamer. Het is daarom ook slim om een goed lichtplan te maken zodat de ruimte mooi en sfeervol verlicht is. De juiste accessoires zoals schilderijen, vazen en andere snuisterijen kunnen in combinatie met mooie planten ervoor zorgen dat een woonkamer helemaal tot haar recht komt.

Similar Posts