Weetjes

De koelwaterpomp

De koelwaterpomp

Een koelwaterpomp is een kwetsbaar onderdeel wat ervoor zorgt dat motoren op de juiste temperaturen blijven. Vaak wordt een koelwaterpomp gevonden in boten.

De koelwaterpomp werkt samen met de impeller, een rad dat ervoor zorgt dat het water wordt aangezogen en vervolgens in het koelcircuit van de motor terecht komt. Er moet regelmatig worden gekeken naar de staat van een impeller, aangezien deze bekend staat voor de snelle slijtage en een belangrijk onderdeel is binnen de boot.

 

Slijtage van de impeller

Impellers zijn dus enorm slijtagegevoelig. Wanneer de impeller niet meer werkt, kan de motor ook niet meer op temperatuur gehouden worden en is de kans groot dat deze oververhit raakt. Het wordt aangeraden om regelmatig te controleren hoe de impeller ervoor staat om ongelukken te voorkomen.

 

Daarnaast is het altijd een verstandig idee om een reserve impeller op je boot te hebben, als deze vervangen moet worden. Het advies luidt om in ieder geval een keer per jaar de impeller te vervangen of te laten vervangen.

Het vervangen van een impeller

Je kunt eenvoudig zelf een impeller vervangen wanneer je weet hoe dit moet. Allereerst moet je de koelwaterkraan van de boot dichtdraaien. De bouten van het pomphuisdeksel dienen te worden losgedraaid en moeten eruit worden gehaald.

 

Vervolgens kun je de impeller eruit draaien door schroevendraaiers te gebruiken. Je controleert de staat van de impeller. Wanneer deze tekenen van slijtage vertoont, vervang je hem. Je monteert de nieuwe impeller op dezelfde plek en draait de bouten er weer in. Doe dit in beginsel losjes zodat het deksel goed geplaatst kan worden. Het deksel kan dan er weer op worden geplaatst en de bouten draai je strak aan.

 

Als alles stevig op zijn plek zit, kan de koelwaterkraan weer opengedraaid worden.

 

Impellers kopen

Impellers kunnen eenvoudig online aangeschaft worden. bij boottotaal vind je bijvoorbeeld meerdere impellers van verschillende merken, passend bij jouw boot. Door te zoeken op bepaalde specificaties, vind je snel en gemakkelijk de impeller die geschikt is voor jouw boot.

 

Similar Posts