Weetjes

Het snijden van metaal: zo doe je dit gemakkelijk en veilig

Door de lange periode van thuiswerken en vooral binnen moeten zitten zijn steeds meer mensen gaan klussen aan hun eigen huis of die van anderen. Er is immers toch meer tijd om je huis op te knappen! Ben je toevallig bezig met het verwerken van metaal? Doe het veilig en denk over het lasersnijden metaal. Lees verder waarom dit een makkelijke optie is voor jou.

Wat is lasersnijden en hoe werkt het?

Lasersnijden is een bepaald soort techniek waarmee je materiaal bewerkt door een laser. Op deze manier worden ze in de juiste vorm en maat gesneden. De afkorting ‘laser’ in lasersnijden is van Engelse afkomst: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Dit kan in het Nederlands vertaald worden als een lichtversterking die door gestimuleerde uitzending veranderd wordt van straling naar strand. De stralingen zijn zo fel dat ze haast niet te zien zijn met het blinde oog. De intensiteit van deze bronnen zorgen ervoor dat materialen op de juiste manier worden gesneden.

 

Lasersnijden wordt vaak gebruikt voor het maken van metalen platen en profielen. Er zijn verschillende machines, specifiek voor het snijden van materiaal of bijvoorbeeld voor buizen. Lasersnijden gebeurt zeer snel: een machine kan ongeveer een halve meter metaal snijden per minuut. Dit hangt natuurlijk wel af van de dikte van het metaal en het vermogen van de machine. In het algemeen wordt er een vermogen vanaf 100 watt gebruikt voor het snijden van metaal.

Wat zijn de voordelen van lasersnijden?

Naast het feit dat het een last minder is voor jou, is het snijden van metaal door middel van een laser ook nog eens veiliger. Bovendien is deze techniek zeer precies en wordt dit ook nog eens snel gedaan. Lasersnijmachines zijn in staat om ook zeer complexe vormen uit te snijden. Dankzij het feit dat deze machines ook nog eens nauwkeurig zijn is er nauwelijks materiaalverlies. Een laser kan ook nog eens alle plekken van het materiaal bereiken, dus het product kan op elke manier worden gesneden.

Similar Posts