Als er voor het eerst contact met je is opgenomen door een incassobureau, of als je bang bent dat een incassobureau contact met je gaat opnemen omdat je achterloopt op facturen, dan heb je waarschijnlijk veel vragen en ben je begrijpelijkerwijs lichtelijk gespannen over dit hele proces.
Wij geven je graag meer inzicht in het perspectief van het incassobureau. Dit zou je een beter idee moeten geven wat incassobureaus motiveert en wat hun prikkels zijn, hoe je interacties met hen kan vergemakkelijken en het proces minder stressvol kan maken.
Hoe werkt incasso?
Deurwaarders werken vaak voor incassobureaus, hoewel sommige onafhankelijk opereren. Sommigen zijn ook advocaat. Vaak treden deze bureaus op als tussenpersoon, waarbij ze de achterstallige schulden van klanten innen en deze overmaken aan de oorspronkelijke schuldeiser. De schuldeiser betaalt de incassant een percentage van het geïnde bedrag. Incassobureaus innen allerlei soorten achterstallige schulden: creditcard-, medische, autoleningen, persoonlijke leningen, zaken, studieleningen en zelfs onbetaalde rekeningen voor nutsvoorzieningen en mobiele telefoons.
Voor moeilijk te innen schulden onderhandelen sommige incassobureaus ook met consumenten over schikkingen voor minder dan het verschuldigde bedrag. Incassobureaus kunnen zaken ook doorverwijzen naar advocaten die rechtszaken aanspannen tegen klanten die hebben geweigerd het incassobureau te betalen. Heb je bijv. een incassobureau in Heerlen nodig? Zoek dan eerst online met zoekwoorden als ‘incassobureau Heerlen’ en kijk wat opties je hebt. Het is handig om een incassobureau in te schakelen dat in je omgeving zit.
Wat incassobureaus doen
Incassobureaus gebruiken brieven en telefoontjes om contact op te nemen met delinquente leners en proberen hen te overtuigen om terug te betalen wat ze verschuldigd zijn. Wanneer incassobureaus de schuldenaar niet kunnen bereiken met de contactgegevens die door de oorspronkelijke schuldeiser zijn verstrekt, zoeken ze verder met computersoftware. Ze kunnen ook zoeken naar activa van een debiteur, zoals bank- en effectenrekeningen, om te bepalen of een debiteur in staat is om terug te betalen. Verzamelaars kunnen achterstallige schulden aan kredietbureaus melden om consumenten aan te moedigen te betalen, aangezien achterstallige schulden de kredietscore van een consument ernstig kunnen schaden.
Een incassobureau moet erop vertrouwen dat de debiteur betaalt en kan geen beslag leggen op een salaris of een bankrekening bereiken, zelfs niet als de routering en rekeningnummers bekend zijn, tenzij er een vonnis wordt verkregen. Dit betekent dat de rechtbank een schuldenaar opdraagt een bepaald bedrag terug te betalen aan een bepaalde schuldeiser. Om dit te doen, moet een incassobureau de schuldenaar voor de rechter dagen voordat de verjaringstermijn afloopt en een vonnis tegen hem winnen. Door dit vonnis kan een incassant beginnen met beslaglegging op lonen en bankrekeningen, maar de incassant moet nog steeds contact opnemen met de werkgever en de bank van de schuldenaar om het geld aan te vragen.
The bottom line
Het innen van schulden is een legitieme zaak. Als een incassobureau contact met je opneemt, is dit niet per se het begin van een gewelddadige relatie. Veel incassobureau’s zijn eerlijke mensen die gewoon hun werk proberen te doen en met je zullen samenwerken om een plan op te stellen om je te helpen je schuld terug te betalen, of dat nu een volledige betaling betekent, een reeks maandelijkse betalingen of zelfs een verlaagde schikking.
Je moet natuurlijk altijd op je hoede zijn wanneer een incassant contact met je opneemt, en je moet je rechten kennen en begrijpen wat incassobureaus wel en niet mogen doen. Maar als je een beetje weet hoe het bedrijf werkt, kun je je achterstallige schuld wellicht minnelijk oplossen.