Financieel Weetjes

Als ondernemer in zzp dienst je eigen pensioen verzorgen

Wanneer je in loondienst werkt en met pensioen gaat, krijg je hier je zogenoemde ‘pensioen’ bij. Dit pensioen is een bedrag waarvan je als het ware kunt leven. Je kunt er bijvoorbeeld je eten en drinken van betalen, maar daarnaast ook je woonruimte en eventuele andere benodigdheden. Als ZZP’er zit dit wel wat anders. Hierbij krijg je wel een AOW, maar geen aanvullende oudedagsvoorziening. Om deze te krijgen, heb je verschillende mogelijkheden. Hieronder lees je deze mogelijkheden!

Wat is een pensioen?

 

Een pensioen is het inkomen die je krijgt wanneer je stopt met werken. Wel is dit alleen voor de mensen die in loondienst werkzaam zijn. Voordat je stopt met werken, is het dus van belang dat je op tijd begint met de opbouw van je pensioen. Om jezelf te kunnen verzorgen en daarnaast ook nog leuke dingen wilt blijven doen, moet je ervoor zorgen dat je een goed pensioen overhoudt.

Waar moet je rekening mee houden?

 

Het is dus van belang dat je op tijd begint met de opbouw van je pensioen. Hierdoor spaar je genoeg geld om van te kunnen leven wanneer je met pensioen bent. Wel is het van belang een duidelijk overzicht te hebben. Zo kan het zijn dat je nog veel ‘dure’ plannen hebt wanneer je met pensioen bent. Hierbij wil je natuurlijk voorkomen dat je dit niet kunt betalen. Door van tevoren de plannen op te schrijven en een duidelijk overzicht hebt, kun je keuzes maken voor je pensioen. Vooral als ZZP’er is dit belangrijk. Hierbij kun je namelijk ook wat geld achterhouden voor wanneer nodig. 

Fiscale oudedagsreserve

 

Wanneer je graag een oudedagsvoorziening hebt, kun je deze zelf opbouwen. Dit doe je door middel van het reserveren van een deel van je winst. Over dat bedrag hoef je dan tijdelijk geen belasting te betalen. Dat komt later pas. De fiscale oudedagsreserve wordt wanneer je bijvoorbeeld met pensioen gaat omgezet in lijfrente. Op dat moment vindt de belastingheffing plaats over de lijfrentetermijnen. Er gelden verschillende voorwaarden. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je minimaal 1225 uur moet werken bij de onderneming.

Lijfrente bij een andere instelling

 

Een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling is ook een optie als ZZP’er. Deze uitkering krijg je dan naast de AOW. Bij een lijfrente stel je een vermogen uit naar de toekomst. Deze kan dan voor het pensioen gebruikt worden. Bij deze lijfrente draait het om een brutovermogen. Wanneer je stopt met het bedrijf, kun je de stakingswinst omzetten in een lijfrente. Dat wordt ook wel lijfrentepolis genoemd. 

Beleggen

 

Tegenwoordig zie je veel mensen steeds meer beleggen. Dit is een slimme en makkelijke manier om extra geld te kunnen verdienen. Niet alleen mensen in loondienst, want ook ondernemers of ZZP’ers maken hier gebruik van. Wel is het hier erg van belang dat je geld pakt wat je kunt missen. Een goede keuze is om te gaan beleggen wanneer je een goed jaar hebt, waarin je geld verdient wat je op dat moment niet allemaal nodig hebt. Dan hoef je daarna alleen maar het geld af en toe in de gaten te houden en zul je uiteindelijk geld hebben voor naast de AOW als ZZP’er. 

Similar Posts