Ondernemen Weetjes

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Wil jij je medewerkers, klanten of zakelijke relaties verrassen? Dan is een relatiegeschenk een mooi cadeau. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket aan het einde van het jaar voor je medewerkers, een gepersonaliseerde mok voor een klant of bedrukte tassen voor een zakelijke relatie om hem of haar te bedanken voor de samenwerking. Het is ontzettend leuk om een geschenk aan je relaties te kunnen geven, maar dit brengt natuurlijk wel de nodige kosten met zich mee. In dit artikel bespreken we de vraag of relatiegeschenken aftrekbaar zijn. Hieronder leggen we uit hoe dit precies zit.

Wat zijn relatiegeschenken?

Om de vraag te kunnen beantwoorden of relatiegeschenken aftrekbaar zijn, is het belangrijk om te weten wat nou precies relatiegeschenken zijn. Om het heel simpel te zeggen: een relatiegeschenk is een geschenk voor je relaties. Het gaat hier om een zakelijk geschenk. Medewerkers, klanten, partners en betrokkenen zijn zakelijke relaties. Relatiegeschenken geef je tijdens bijzondere momenten en vaak zit er een betekenis achter zoals het bedanken voor een goede samenwerking of het tonen van je waardering voor de inzet van een medewerker. Relatiegeschenken kunnen gepersonaliseerd worden met een bedrukking. Denk bijvoorbeeld aan een opdruk met (bedrijfs)naam, logo of tekst. Vaak laten bedrijven pennen bedrukken, omdat dit populaire relatiegeschenken zijn. Maar ook andere relatiegeschenken zoals tassen, sleutelhangers en mokken bedrukken zijn geliefd. Vaak zien we dat relatiegeschenken of promotieartikelen ook ingezet worden op beurzen, tijdens evenementen of open dagen. Dit wordt gedaan om zo het bedrijf of de organisatie te promoten. Bedrukte geschenken zorgen ervoor dat je opvalt waardoor je naamsbekendheid wordt vergroot.

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Je hebt relatiegeschenken aangeschaft en bent benieuwd of de relatiegeschenken aftrekbaar zijn. De btw die die je over de relatiegeschenken betaalt kan je niet altijd aftrekken als voorbelasting. Maar wat is voorbelasting? Dit is de belasting die ondernemers aan andere ondernemers in rekening brengen voor de levering van goederen en diensten. Deze btw kan door de persoon die de aankoop heeft gedaan worden afgetrokken als voorbelasting tijdens de btw-aangifte.

Uitzonderingen

Er zijn twee redenen waardoor je de btw bij relatiegeschenken niet kan aftrekken. De eerste reden: wanneer de ontvanger van het relatiegeschenk, als de persoon het zelf zou kopen, minder dan 30% btw kan aftrekken. De tweede reden: wanneer je over het drempelbedrag gaat. Ik leg deze twee redenen graag verder uit. Stel het beroep van de ontvanger is timmerman, dan kan je denken aan het geven van relatiegeschenken zoals bedrukte gereedschapsets, schroevendraaiers of zaklampen. Geef jij een relatiegeschenk dat niet passend is, zoals een verzorgingsartikel, kan je de btw niet aftrekken. Kijk dus van tevoren goed of de ontvanger zelf de btw van het geschenk zou mogen aftrekken. Is dit niet mogelijk, dan mag jij het als ondernemer ook niet. Echter, er is een uitzondering. We hebben het hier over het drempelbedrag. Dit drempelbedrag is €227,- (excl. btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn jouw jaarlijkse uitgaven niet hoger dan het drempelbedrag, dan mag je de btw erover aftrekken.

Uitgaven per medewerker

We hebben het zojuist over het drempelbedrag gehad. Het drempelbedrag is per ontvanger per boekjaar. Relatiegeschenken zijn natuurlijk persoonsgebonden. In sommige gevallen maak je geen persoonsgebonden uitgaven, maar uitgaven voor een grotere groep. Denk bijvoorbeeld aan een groep medewerkers. In dit geval deel je de uitgaven door het aantal medewerkers. Hierdoor weet je wat de kosten per medewerker zijn en weet je of je het drempelbedrag per medewerkers overschrijdt.

Similar Posts