Carriere Trends Weetjes

4 sectoren met banentekorten

Er is veel veranderd de afgelopen anderhalf jaar. Zo ook is er veel druk gezet op de Nederlandse banenmarkt. Dit maakt het voor starters soms lastig om aan een baan te komen. Gelukkig zijn er ook een aantal sectoren waar de kans op een baan groter is geworden. Wil jij weten welke vier sectoren dat zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel bespreken we ze.

De groene sector

De groene sector, zoals veehouders en glastuinbouw, is eigenlijk altijd wel op zoek naar personeel. Want corona of niet, mensen moeten natuurlijk blijven eten. In deze sector ben jij vooral bezig met het oogsten van eten. Het werk is vaak wel seizoensgebonden, maar er zijn ook bedrijven die het hele jaar door werknemers zoeken. 

De zorgsector 

In de zorg zijn de afgelopen jaren veel banen wegbezuinigd, maar dit jaar is gebleken dat de zorgsector belangrijker is dan ooit. De generatie babyboomers vergrijst en de zorg is complexer geworden. En dan hebben we het nog niet eens over de effecten van COVID-19. Tegelijkertijd heb je in de zorg een laagdrempelige instap en kent het volop groeimogelijkheden.

De technische sector

Wanneer jij een beetje technisch opgeleid bent, kom jij vaak binnen no-time aan een baan. En de technieksector is erg breed. Zo kun je bij techniek denken aan diverse werkvelden. Denk bijvoorbeeld aan installatie-, bouw-, industrie- of voertuigentechniek. Het zal je niet verbazen, hier worden altijd mensen gezocht. 

Het onderwijs

En de laatste sector zal geen verrassing zijn. Al jaren is er een structureel tekort in het onderwijs. Een juf of meester kan vaak al snel aan de slag. Hiervoor moet je wel vaak de juiste papieren hebben. 

Welke sectoren beter niet? 

Toch zijn ze niet in alle sectoren op zoek naar nieuw personeel. Het zal geen grote verrassing zijn, maar een baan binnen het toerisme of in de cultuursector vinden, is een flinke uitdaging. De coronacrisis heeft deze sectoren flink geraakt en er heerst nog veel onzekerheid. Maar laat de moed je niet in de schoenen zakken, want er zijn altijd mogelijkheden. 

Oefening baart kunst

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan begint deze met het oefenen, trainen en opleiden. Kijk zeker eens in bovenstaande sectoren rond wanneer je op zoek bent naar een andere baan. Hier ontdek je wat je daarvoor nodig hebt! Zo kan het zijn dat je een opleiding of cursus moet volgen. Maar soms kun je ook met een assessment aangenomen worden, zoals bijvoorbeeld een GITP assessment of HFM talentindex assessment. Oefen hiervoor vooraf goed en vergroot je kansen! Heel veel succes. 

Similar Posts