Trends Weetjes

Welke zonwering past bij mijn huis?

Dat er zonwering moet komen is wel duidelijk maar welk type? Er zijn diverse mogelijkheden met ieder hun unieke pluspunten en minpunten. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten door te melden dat je met elektrisch bedienbare zonwering heel veel mogelijkheden hebt.

 

Welke soorten zonwering zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonwering. De keuze is voor een deel afhankelijk van de wensen die je hebt, daarnaast spelen de mogelijkheden en beperkingen bij jou in de tuin uiteraard ook een rol.

 

1. Knikarmscherm

Dit is een heel praktisch type zonnescherm dat aan de gevel wordt bevestigd. Als de zon schijnt klap je het scherm uit, anders rust het tegen de gevel waarmee het nauwelijks ruimte inneemt. De gevel moet het gewicht uiteraard wel kunnen dragen, zeker bij een flinke regenbui is het van belang om het scherm in te klappen.

 

2. Terrasoverkapping

Je kunt een gesloten overkapping hebben of een open systeem. Als er staanders worden geplaatst dan kun je hier een mooi scherm overeen laten schuiven. Zo heb je een soort dak dat op ieder moment te openen of sluiten valt. Het is daarmee een open constructie, je zult wel rekening moet houden met de positie van de staanders.

 

3. Serre

Als er een veranda of serre in de tuin staat dan kun je de zonwering via een geleiderails strak over dit object laten lopen. Het doek is in meerdere typen verkrijgbaar variërend van lichtbreking tot verduisterend. De keuze voor het doek bepaalt de lichtinval en verkoeling onder de zonwering.

 

Vrijwel ieder type zonwering kan voorzien worden van een elektrische motor. Bekijk een handige keuzehulp voor zonwering op de Somfy website voor meer informatie.

 

Elektrische zonwering

Hoe groter het zonnescherm wordt hoe meer moeite je moet verrichten om het scherm te openen en sluiten. Daarnaast kun je handmatig alleen de zonwering bedienen als er iemand in de buurt is. Met elektrische zonwering zijn alle problemen wat betreft de bediening in één keer opgelost. Hieronder zijn enkele voorbeeld situaties, bekijk de Somfy site voor alle mogelijkheden. Of neem een kijkje op Poweredblinds.

 

Verkoeling overdag

Vaak wordt de zonwering pas geopend wanneer het al heet is op het terras. Stel timers in voor de elektrische zonwering of laat het scherm openen bij zonlicht en sluiten bij schaduw. Als je een lichtsensor of windmeter koppelt aan het systeem dan wordt het scherm automatisch bediend op basis van de werkelijke situatie in de tuin.

 

Verwarming in de avond

Als het in de avonduren weer snel afkoelt dan kan een zonnescherm helpen de warmte vast te houden. De afkoeling verloopt langzamer met het scherm opengeklapt en als je gebruik maakt van terrasverwarming dan warmt je terras goed op. Plaats warmte elementen het liefst zo laag mogelijk want warme lucht stijgt op.

 

Beschutting de hele dag door

Met een zonnescherm kies je zelf voor de momenten dat je graag geniet van de heldere hemel of juist sfeer brengt in de tuin door de zonwering te sluiten. Als je het systeem met een afstandsbediening of app kunt bedienen dan ligt de drempel om gebruik te maken van alle opties een stuk lager. Zo profiteer je maximaal van de zonwering bij jou thuis.

 

Similar Posts