Weetjes

Waarom BHV training zo belangrijk is

Het faciliteren van een BHV oefening of een BHV toets is niet het meest ingewikkelde wat er bestaat, echter behoeft het wel de nodige voorbereiding en zorg. Het is namelijk niet een simpele oefening waarbij men lachend naar buiten gaat en er een extra rookpauze van maakt. Door de situatie als zodanig in te stellen, kun je ervoor zorgen dat er een levensechte noodsituatie wordt nagebootst. Denk hierbij aan een rookgenerator in de ene ruimte en een kleine brand in een andere ruimte. Een blokkade in de normale gang die dan de weg ook nog eens versperd en een acteur die voor dood speelt en dan heb je het rampscenario. Het klinkt wellicht overdreven, maar dit is de manier om het te doen. Waarom? Dat zul je zo begrijpen. 

 

Extreme rampscenario’s 

Extreme rampscenario’s zijn dingen die de meeste bedrijven nooit oefenen, echter is dit juist wel wat je wilt doen. Zeker als je werkgever/directeur bent of op enige andere wijze verantwoordelijk bent voor personeel. Het is namelijk zo dat jij dan ook de verantwoordelijkheid voor ze draagt, in sommige gevallen is dit dan ook juridisch zo geregeld. Door met de juiste BHV producten een levensechte ramp te oefenen en dit meermaals en verschillend te oefenen, zorg je ervoor dat je medewerkers op elk mogelijk scenario zijn voorbereid. In de praktijk hoor je namelijk vaak bij hele nare ongevallen en voorvallen: “Dit hadden we nooit zien aankomen”. 

 

Belangrijkste punten 

Het belangrijkste wat je je medewerkers bijbrengt, is kalmte. Er is namelijk niets wat meer slachtoffers eist in noodsituaties dan paniek en hysterie. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het moment dat men niet weet waar ze heen moeten. Blinde paniek zorgt ervoor dat een route die je dagelijkse 100 keer loopt opeens compleet uit je hoofd schiet en voor je het weet ren je als een dolle door het pand en kom je vast te zitten. 

Similar Posts