Business

Kies je voor cava of champagne bij het vieren van je zakelijk succes?

Cava wordt weleens de ‘Spaanse champagne’ genoemd. Formeel gezien is dit onjuist omdat alleen wijn uit de Franse Champagnestreek als ‘champagne’ mag worden aangeduid. Dit is zelfs beschermd binnen de Europese Unie.

Sinds 1872

De historie van cava gaat terug naar het jaar 1872, toen de Spanjaard José Raventos ontdekte hoe rijkelijk de Franse champagne door heel Europa vloeide. De gedachte ‘dit kan ik ook’ kwam in hem op en gaf de ‘Spaanse champagne’ een nieuwe identiteit genaamd ‘cava’.

Productiemethode

De productiemethode van cava komt behoorlijk overeen met die van champagne. Over het algemeen smaakt cava milder dan champagne met minder frisse zuren. In verhouding tot champagne rijpt cava korter op de fles, namelijk voor maar 9 maanden en dat is bij champagne minimaal 15 maanden. Echter is cava doorgaans zachter van smaak en champagne frisser. Dit komt met name door het aantal zonuren dat in Spanje hoger is dan in Frankrijk. Hoe meer zon een druif krijgt, hoe rijper hij is en dus zachter van smaak.

Freixenet cava

’s Werelds bekendste cava is het Spaanse Freixenet cava. Gevestigd in Catalonië is dit één van de grootste producenten van cava. Het bekendste product van Freixenet cava is de zwarte karakteristieke ‘Cordon Negro’ fles. De lichtsprankelende wijnen hebben 12% alcohol. Freixenet cava wordt geheel volgens de ‘Método Tradicional’ geproduceerd.

Similar Posts