Business Trends Weetjes

Dit moet je weten over de nieuwe SUP-wetgeving

Je hebt het vast al gehoord of gelezen, vanaf 3 juli dit jaar is er een nieuwe wet ingegaan. Deze nieuwe wet is ingezet om het plastic probleem aan te pakken en plastic afval te verminderen. Heb jij een eigen onderneming? Dan zouden er een aantal dingen kunnen veranderen voor je.  

Wat is er precies veranderd? 

Het is nog niet voor iedereen duidelijk wat precies de gevolgen zijn van deze nieuwe wet. Dit terwijl het invloed heeft op enorm veel mensen. Een gevolg van deze nieuwe wet is het verbod op diverse plastic wegwerpproducten, zoals rietjes, roerstaafjes en bestek. Ook zit er nu statiegeld op alle plastic flessen tot 3 liter. Daarnaast is het vanaf 3 juli verplicht om op alle drinkbekers en hygiëne producten aan te geven bij welk afval dit hoort, van welke materialen het product is gemaakt en wat precies de gevolgen zijn voor het milieu. Het lijkt erop dat deze nieuw maatregelen nog maar het begin zijn en dat er meer aan zitten te komen.  

Moet je op zoek naar alternatieven? 

Voor sommige ondernemers zal er niet veel veranderen, andere ondernemers zullen daarentegen op zoek moeten naar alternatieven voor plastic wegwerpproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende alternatieven op de markt. Ga bijvoorbeeld voor een frietbakje of soepbeker van karton, in plaats van plastic. Naast karton zijn er nog veel meer materialen die gebruikt worden voor duurzame disposables. Over het algemeen zijn deze producten niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de presentatie van het voedsel. Want zeg nou zelf: een patatje of soepje ziet er in karton toch vele malen aantrekkelijker uit dan in een saaie witte plastic verpakking.  

Wat zijn de deze alternatieven?  

Zoals aangegeven zijn er voldoende duurzame alternatieven voor plastic wegwerpartikelen. Bamboe is een voorbeeld hiervan. Het voordeel van bamboe is dat deze plant enorm snel groeit. Ook van palmblad worden mooie en stevige disposables gemaakt. Palmblad is een afvalproduct van palmbomen. Andere alternatieven zijn: hout, suikerriet en papier. 

Welk alternatief past bij jou?  

Elk van de bovengenoemde materialen heeft andere voordelen. Voordat je kiest voor een alternatief is het belangrijk om na te denken over wat precies de functie moet zijn van de wegwerpproducten. Moeten ze bijvoorbeeld waterdicht zijn? Wil je dat jouw producten biologisch afbreekbaar zijn? Moeten ze een mooie uitstraling hebben? Etc. Zodra jij voor jezelf duidelijk hebt welke disposable verpakkingen het best bij jouw product passen is het tijd om in te slaan.  

 

Similar Posts