Business Financieel Ondernemen Trends Weetjes ZZP

Hier moet je aan denken voordat je gaat lenen

Moet je op zeer korte termijn een grote uitgave doen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Je kunt er ten eerste natuurlijk voor sparen, maar je kunt ook een lening aanvragen. Dat laatste is vaak een redmiddel wanneer er geen tijd meer is om te sparen. Bijvoorbeeld omdat de auto – waar je echt niet zonder kunt – het begeeft, je het huis moet verduurzamen om de energierekening te kunnen betalen of om een flinke reparatie in huis te kunnen betalen.

Ondanks de noodzaak om snel het geld te lenen, is het toch belangrijk om niet overhaast te werk te gaan. Geld lenen kost immers geld. Maar waar moet je op letten om zo verantwoord mogelijk te lenen? Hieronder vind je enkele tips om je op weg te helpen.

Vergelijk kredietverstrekkers

Het is heel aantrekkelijk om zo snel mogelijk een keuze te maken. Zeker wanneer er haast achter je beslissing zit. Toch is het belangrijk om af en toe pas op de plaats te nemen. Wees je ervan bewust dat het aanbod van kredietverstrekkers erg groot is. Dat betekent ook dat er onderlinge concurrentie kan zijn. Hoewel de rentetarieven meestal ongeveer gelijk liggen, geldt dat zeker niet voor de voorwaarden. Deze zijn bij de ene kredietverstrekker nadrukkelijk beter dan bij de andere.

Wil je een lening afsluiten voor het kopen van bijvoorbeeld een auto? Dan kan het ook geen kwaad om dit aan de verkoper te laten weten. Soms is het ook mogelijk om met de verkoper een deal te sluiten. In sommige gevallen is dat gunstiger dan bij een bank. Dat vergt wel het nodige uitzoekwerk, dus neem hier wel je tijd voor.

De juiste lening kiezen

Je wil geld lenen. Tot dusver is het duidelijk. Maar welke lening kies je dan?

De meest voorkomende leningen zijn de persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening wordt van tevoren afgesproken hoe hoog het geleende bedrag gaat worden, hoe lang de looptijd zal zijn en wat je uiteindelijk maandelijks aan rente en aflossing gaat betalen. Je beschikt dus over veel duidelijkheid, weet waar je aan toe bent en hebt ook nog eens een spreekwoordelijke stok achter de deur om maandelijks af te lossen. Het nadeel van deze lening is wel dat hij niet zo flexibel is. Leen je bijvoorbeeld om je huis te verbouwen? Dan moet je onvoorziene kosten wel incalculeren, want je kunt de lening niet tussentijds verhogen.

Een doorlopend krediet is veel flexibeler. Er worden enkel afspraken gemaakt over het limiet. Vervolgens bepaal je zelf hoeveel je precies opneemt en wanneer je aflost. De lening blijft lopen. Je kunt ook een al eerder afgelost bedrag opnieuw opnemen. Nadeel van deze lening is wel dat je het als te besteden geld kan gaan zien. Ook liggen de rentetarieven bij een doorlopend krediet beduidend hoger dan bij een persoonlijke lening. 

Similar Posts