Ondernemen Weetjes

Een boek uitgeven, wat komt er bij kijken?

Lezen is een favoriete hobby van een grote hoeveelheid mensen. Velen houden ervan om zich mee te laten slepen in indrukwekkende en creatieve verhalen op hun vrije dag. Terwijl men zich verdiept in de verhaallijn en leest over de gebeurtenissen, wordt er vrijwel nooit nagedacht over alles wat de schrijver heeft moeten doorstaan om dit boek uit te brengen.

 

De eerste stap is natuurlijk het schrijven van het boek. Zonder verhaal kan er immers niks uitgegeven worden. Maar het boek uitgeven is een hele andere kant van het proces waar veel aandacht aan moet worden besteed. Wat komt hier allemaal bij kijken?

 

Het boek vormgeven

Na maanden of zelfs jaren achter elkaar te hebben zitten schrijven, is het boek eindelijk klaar om gepubliceerd te worden. De eerstvolgende stap is het opzoeken van een uitgeverij, die jou kan helpen met het publiek stellen van het boek. Tijdens een gesprek, wordt er duidelijk gemaakt wat de wensen en eisen zijn van de schrijver met betrekking tot het uitgeven. De uitgever kan advies geven en samen wordt er naar een resultaat toegewerkt waar de auteur trots op is.

 

Zo worden afspraken gemaakt over de lay-out van het boek. In welk lettertype wordt het boek gedrukt? Hoe zien de hoofdstukken eruit? Welk soort papier wordt gebruikt? Vervolgens wordt de omslag ontworpen. Deze moet natuurlijk wel aansluiten bij het verhaal. Ga je voor een kleurrijke omslag voor een luchtig verhaal? Of voor een simpel ontwerp voor een serieus boek? Wanneer al deze aspecten naar wens zijn van de schrijver, kan het boek uitgeven beginnen.

 

Boek uitgeven in binnen- en buitenland

Een ander punt om over na te denken, is of je als schrijver jouw boek in binnen- of buitenland wil publiceren, of allebei. Als het verhaal Engelstalig is, zal dit geen groot probleem zijn. Maar boeken die in de eigen taal zijn geschreven, moeten misschien vertaald worden. Het verstandigst is om hier duidelijke afspraken met de uitgever over te maken. Deze kan hulp bieden bij het vertalen en uitgeven van het boek, zodat deze wellicht wereldwijd gelezen kan worden!

 

Similar Posts